Yoga Personal Development (YPD) - 200 uurs

Een training om jezelf te ontwaken. Duik diep in jezelf om lichaam, geest en ziel te verkennen.

 

De kernvraag is ‘WIE BEN IK?

De eerste stappen om yoga-lessen naar anderen te brengen, is om zelf de reis te maken. Deze training is een persoonlijk ontwikkelingsprogramma en is gericht op jouw individuele ontwikkeling. De training is gebaseerd op het 8-voudige pad van yoga, waarvan 6 ledematen zijn geïntegreerd in het programma. Ook zijn in dit programma drie filosofiescholen geïntegreerd: Yoga, Samkhya & Vedanta.

Praktices zoals asana, pranayama (kriya’s), mantra’s, meditatie, intro tot chakra’s, intro voor ayurveda-principes, basisanatomie, filosofie (bhagavad gita & yoga sutra’s) worden allemaal toegepast op persoonlijke ontwikkeling.

Curriculum

Yoga Filosofie Filosofie toegepast op jouw persoonlijke ontwikkeling. In deze training bespreken we de filosofie van Yoga Sutra’s van Patanjali, met een focus op 6 van de 8 ledematen van yoga. Ook komen Samkhya Philosophy (Bhagavad Gita) en Vedanta aan bod. Je leert hoe je dit kunt toepassen in je dagelijkse leven, in je yogapraktice en in je lessen voor anderen. Middels de filosofiën verken je jezelf, hierin wordt je begeleidt.

We zullen onderzoeken wat het doel is van yoga, wat is een goeroe, de werking van de geest, klesha’s antaraya. En ook onderzoeken we purushartha (de doelen van het leven). Deze praktische benadering zal je helpen om je hogere Zelf waar te maken.

 • Wat is yoga en de toepassingen
 • Wat is (hatha) yoga en de toepassingen.
 • De 3 aanwijzingen van Asana-beoefening: Prana – Bandha – Dhristi

Asana De Hatha Yoga Key houdingen zullen onze belangrijkste focus zijn in dit trainingsprogramma. We zullen de asana’s oefenen en ook focussen op hoe we ze op verschillende manieren kunnen benaderen. Ook behandelen we bouwkracht, uitlijning, ademhaling, bandha’s, focus en variaties voor elke asana. De lessen worden op je eigen lichaam toegepast en je leert door ook andere studenten te observeren.

Je leert de Nederlandse, Engelse en Sanskrietnaam en de voordelen van elke houding. Categorieën asana die gedekt worden:

 • dynamische en statische benadering
 • staan
 • balanceren
 • voorwaartse buigingen
 • achterwaartse buigingen
 • wendingen
 • inversies
 • herstellend

Ontspanning Ontdek het belang van ontspannen. Je leert ontspannen en ervaart de voordelen van diepe ontspanning. We zullen verschillende ontspanningstechnieken verkennen en ervaren. Hierdoor kan je ontspanningsmediaties creëren voor jezelf en jouw studenten.

Pranayama & Mudra’s Wat is Prana? En wat is een mudra? Pranayama-technieken zoals Kapalabhati, Nadi Shodhana, Anuloma Viloma komen aan bod. We zullen werken aan een persoonlijke practice van pranayama om te integreren in je dagelijkse leven. Mudra’s en de werking van specifieke mudra’s komen ook aan bod.

Mantra  Wat is een mantra? Hoe werkt het en waarom? Tijdens de training verken je enkele van de belangrijkste mantra’s om je met heilige te verbinden met het goddelijke geluid.

Kriyas Reiniging door middel van pranayama. Leer de Neti kriya gebruiken. Ook kriya’s als onderdeel van Ayurveda (kennis van het leven).

Fysieke anatomie Een praktische benadering van anatomie. Dit zijn levende anatomielessen. In de praktijk ervaar je het anatomie leren. Je leert hoe te kijken naar asana’s om vervolgens de zwakste delen van het lichaam te versterken. Er is aandacht voor de werking van de meridianen en fascia. We onderzoeken de gewrichten en klieren en hoe elk lichaam anders kan worden benaderd.

Aanpassingen Elk lichaam is anders en dat moeten we respecteren. Tijdens deze training maak je verbinding met je eigen lichaam, je sterke en zwakke punten. Je leert hoe je je eigen praktice kunt aanpassen en hoe je anderen kunt helpen zich aan te passen in houdingen.

Energy Anatomy – Chakra & Kosha’s Een inleiding tot de subtiele lichamen: de anatomie van chakra’s, kosha’s, nadi’s en vayus. We gaan dieper in op de effecten van yoga.

Ayurveda je krijgt een inleiding tot Ayurveda (de wetenschap van het leven). Je leert over de dosha’s, prakruti (geboren natuurlijke constitutie) en vikruti (huidige onbalans). Dit zal je helpen om met een holistisch oog te zien naar je algehele gezondheid en levensstijl.

Zelf oefenen & Journaling Je praktijk is je echte leraar. Tijdens de training wordt je pratice verdiept op de mat en van de mat af. Journaling van het proces is vereist. We vragen je inzet om dagelijkse asana, pranayama, kriyas en meditatie te beoefenen.

Lees lijst

Verplichte literatuur

The Yamas & Niyamas, Exploring Yoga’s Ethical Practice, Deborah Adele (ISBN 10: 0-9744706-4-3)

Aanbevolen literatuur

The Yoga Sutras of Patanjali (beschikbaar in het Nederlands en Engels)
Bhagavad Gita – beschikbaar in verschillende versies

Studiebelasting

Voor deze training geldt een minimale studiebelasting van 60 uur.

 

Kwalificatie

De Yoga Personal Development stelt je in staat om yoga praktice te ervaren en er diep in te duiken voor je eigen persoonlijke ontwikkeling. Je krijgt diepgaand zelfinzicht.

Je zal:

 • leer hulpmiddelen om toe te passen op uw dagelijkse leven en praktice
 • je discipline verhogen, focus en toewijding aan jezelf en je praktice
 • leer jezelf te bevrijden van oude beperkende patronen
 • zuiver lichaam, geest en ziel
 • bovenal ontwaak je jezelf

Voorwaarden

 • We vereisen dat je minimaal 1 jaar gestaag yoga beoefent met een leraar en een regelmatige en consistente zelfpraktice hebt en / of
 • We vereisen dat je je aansluit bij het Yoga Foundation-programma dat wordt aangeboden door Saktiisha Yoga Academy. Woon je in het buitenland, dan bespreken wij – indien nodig – individueel met je de verdere eisen.

Als je al eerder een yoga-lerarenopleiding hebt gedaan, of als je denkt dat je de Yoga Foundation-training niet hoeft te volgen, stuur dan een e-mail naar savitri@saktiisha.com en motiveer je verzoek en vraag om een gesprek met Savitri voor het begin van de Yoga Personal Development training.

Nadat jouw aanvraag is ontvangen en beoordeeld, nemen we contact met je op om jouw deelname aan het programma verder te bespreken.

Schema

Zie ons trainingsschema of vraag aan via savitri@saktiisha.com

Data 2023:

YPD – 7 dagen retreat incl training & meditatie: nog niet bekend

YPD online

 • YPD online worden beschikbaar gemaakt na betaling

Prijzen

Totaal van 200 uur YPD-training in onderdelen  als volgt:

 • 10 dagen (100 uur) training (deel 1) | € 950
 • 7 dagen (100 uur) retraite incl. Training & meditatie (deel 2) | € 1050 (incl maaltijden, accommodatie, excl reiskosten)

Bekijk hier al onze prijzen voor onze trainingen en onze arrangementen

Aanmelden

Vul het aanmeld & intake formulier in en verstuur naar: savitri@saktiisha.com

Docent(en)

Savitri Sattoe eigenaresse en hoofdtrainer bij Saktiisha Yoga Academy
SAVITRI

Savitri Sattoe

Hoofd docente. Lees meer over Savitri hier

Riim profile saktiisha website
RIIM

Riim Lagerwerf is een gecertificeerd Ayurvedisch Practitioner, Panchakarma Specialist en

Ayuryoga therepeute en een 200 uurs geregisteerde Yoga Alliance docente.

Lees meer over Riim hier

6 1
EDWIN

Edwin Johannes: Asana en Anatomie

Mijn eerste kennismaking met yoga was in 2001 in Pushkar, een stad in India. Voorheen had ik enige ervaring met zenmeditatie, maar ik had nog nooit eerder yoga gedaan. Na deze eerste ontmoeting verloor ik mijn interesse en de volgende vijf jaar was ik meer gefocust op meditatie en mijn carrière als amateur-hedendaagse danser. Maar toen poweryoga werd geïntroduceerd bij mijn plaatselijke sportschool, deed ik mee en werd al snel behoorlijk enthousiast over yoga. In de loop der jaren werd yoga een extra beoefening die ik combineerde met andere fysieke oefeningen zoals fitness en dans. Gaandeweg raakte ik ook meer geïnteresseerd in de meditatieve en spirituele aspecten van yoga. In 2010 was yoga zo’n geïntegreerd onderdeel van mijn leven geworden dat ik besloot om een ​​lerarenopleiding te volgen om power-yoga leraar te worden. Nadat ik mijn lerarenopleiding had afgerond en mijn carrière als par time yogaleraar was begonnen, raakte ik geleidelijk meer aangetrokken tot de beoefening van Ashtanga Vinyasa Yoga. Ik was gefascineerd door Ashtanga Vinyasa Yoga vanwege de traditionele aanpak en de vaste volgorde van asana’s. Het was logisch voor mij. Al snel werd de beoefening van Ashtanga Vinyasa Yoga een geïntegreerd onderdeel van mijn persoonlijke leven en mijn carrière als yogaleraar. In mijn eigen stijl van lesgeven benadruk ik heel sterk dat asana zelf niet het doel is van een yogapraktijk. Asana is als een vinger die naar de maan wijst, zoals ze in het zenboeddhisme zeggen. Asana gecombineerd met de juiste ademhalingstechniek en een focus die naar binnen draait, is een zeer krachtig hulpmiddel dat resulteert in het genereren van zowel een energiestroom als een zeer diep kalm en gefocust bewustzijn tegelijkertijd.

Naast mijn carrière als yogadocent en mijn werk als docent aan de opleiding Verpleegkunde bij de Hogeschool Leiden, heb ik een bachelor in wereldgodsdiensten (met een specialisatie in Hindoeïsme) en een master in theologie en religiewetenschappen via universiteit Leiden.

 

Untitled design
MARLIES

Marlies de Koning: Anatomie en Asana