Yoga & Ayurveda - een mini routine voor zelfliefde en zelfzorg

Wat is yoga nidra

Yoga Nidra, ook wel bekend als “yogische slaap” of “bewuste diepe slaap”, is een diepgaande ontspanningstechniek die wordt gebruikt als een vorm van meditatie. In Yoga Nidra ervaar je een staat tussen waken en slapen, waarin je volledig ontspant terwijl je toch bewust blijft. Het is ontworpen om fysieke, mentale en emotionele spanning te verminderen en een diepe staat van rust te bevorderen.

Yoga Nidra kan worden beoefend als een op zichzelf staande ontspanningssessie of als aanvulling op andere yoga beoefening. Het helpt stress verminderen, het verbeteren van de slaapkwaliteit, het vergroten van de mentale helderheid en het bevorderen van emotioneel welzijn. Het wordt aanbevolen voor mensen die behoefte hebben aan diepe ontspanning en herstel in hun dagelijks leven.

Beluister Yoga Nidra - 13 min NL

met Savitri Sattoe

Enkele kenmerkende aspecten van Yoga Nidra

 

 1. Liggen in Savasana (lijkhouding):
  De beoefenaar ligt plat op de rug in de Savasana-houding. Dit helpt om het lichaam te ontspannen en zorgt ervoor dat de wervelkolom recht is.
 2. Systematische begeleide ontspanning:
  De beoefenaar wordt door een begeleide meditatie geleid, waarbij de aandacht systematisch door verschillende delen van het lichaam wordt geleid. Dit helpt bij het loslaten van fysieke spanning.
 3. Ademhalingstechnieken:
  Er wordt nadruk gelegd op bewuste ademhaling. Door de ademhaling te observeren en te sturen, kun je de ontspanning verdiepen en de geest kalmeren.
 4. Visualisatie en intenties:
  Tijdens Yoga Nidra worden visualisaties en intenties (Sankalpa) geïntegreerd. Dit helpt bij het richten van de geest en kan een positieve invloed hebben op het onderbewuste.
 5. Ervaring van verschillende bewustzijnsniveaus:
  De beoefenaar doorloopt verschillende bewustzijnsniveaus, van sensorische waarneming tot diepere mentale staten. Het doel is om in een ontspannen staat van bewustzijn te blijven, vergelijkbaar met de toestand van halfslaap.
 6. Diepe ontspanning en herstel:
  Yoga Nidra wordt vaak beschouwd als een zeer effectieve manier om diepe ontspanning te bereiken. Het heeft ook voordelen voor het herstel van het lichaam, de regulatie van stresshormonen en het bevorderen van een gezond slaappatroon.