Ayurveda Behandelingen

We hebben een verscheidenheid aan Ayurvedische lichaamsbehandelingen beschikbaar. De behandelingen kunnen ook los van een behandelplan worden geboekt.

Intake consult / Anamnese
Voordat we beginnen met een traject of behandeling, is het gebruikelijk om een ​​anamnese of intakegesprek te houden. Tijdens dit gesprek zullen we vragen stellen over je dagelijkse levensstijl, voedingspatronen, algemeen welzijn en factoren die van invloed zijn op je balans. Daarnaast zal er een polsdiagnose worden uitgevoerd om een dieper inzicht te krijgen in eventuele onbalans en je natuurlijke constitutie.

Voor meer informatie over vergoedingen door verzekeraars mail naar savitri@saktiisha.com.

7
Abhyanga – Ayurvedische olie massage (60 of 90 minuten)

Abhyanga is een traditionele en holistische massage therapie waarbij het hele lichaam wordt gemasseerd met medicinale kruiden oliën die zijn aangepast aan de individuele behoeften en constitutie van de persoon. Bij een Abhyanga-massage wordt gebruik gemaakt van verwarmde kruidenoliën die zijn samengesteld op basis van de Dosha van de persoon (Vata, Pitta, of Kapha) en eventuele gezondheidsproblemen. De oliën zijn bedoeld om het lichaam te voeden, de huid te hydrateren, gifstoffen te helpen verwijderen en de energiekanalen in het lichaam in balans te brengen.

Shiro Abhyanga

Dit is een traditionele Ayurvedische hoofd massagebehandeling die zich richt op het hoofd, de nek en de schouders. “Shiro” betekent hoofd en “Abhyanga” staat voor oliemassage. Deze therapeutische massage is ontworpen om ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en een gevoel van welzijn te creëren.

Bij Shiro Abhyanga wordt gebruikgemaakt van warme oliën die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van de individuele constitutie (dosha) volgens de principes van de Ayurveda. De massage omvat zachte, ritmische bewegingen op de hoofdhuid, nek en schouders, waardoor de circulatie wordt gestimuleerd en de spieren worden ontspannen.

Deze behandeling wordt vaak toegepast als onderdeel van een holistische benadering van gezondheid in de Ayurveda en wordt beschouwd als een effectieve manier om zowel fysieke als mentale spanning te verminderen, de energiebalans te herstellen en het algehele welzijn te bevorderen.

21

Marma therapie

Marma therapie is een traditionele vorm van Ayurvedische therapie die gericht is op het stimuleren van vitale energiepunten in het lichaam, die bekend staan als “marma-punten”. Deze punten zijn vergelijkbaar met acupunctuurpunten in de Chinese geneeskunde. Marma therapie heeft tot doel de energiestroom in het lichaam in balans te brengen, fysieke en mentale blokkades op te heffen en het zelfhelend vermogen van het lichaam te activeren.

Belangrijke aspecten van marma therapie zijn onder meer:

Marma-punten: Er zijn 107 belangrijke marma-punten verspreid over het lichaam. Deze punten bevinden zich op kruispunten van spieren, botten, gewrichten, pezen en bloedvaten. Ze worden beschouwd als de zetels van levensenergie (prana) en vitale krachten in het lichaam.

Stimulatie van marma-punten: Marma therapie omvat het voorzichtig masseren of stimuleren van deze punten met de vingers, handen, kruidenoliën of specifieke hulpmiddelen. Door deze punten te activeren, wordt de stroom van prana gestimuleerd en wordt de balans in het lichaam hersteld.

Doel van marma therapie: Het doel is om de energiebalans te herstellen, toxines te verwijderen, het zenuwstelsel te kalmeren en de algehele gezondheid en vitaliteit te bevorderen. Marma therapie kan worden gebruikt voor zowel preventieve zorg als bij de behandeling van specifieke gezondheidsproblemen.

Individuele aanpassing: Marma therapie wordt individueel aangepast op basis van de constitutie van een persoon (dosha’s) en de specifieke gezondheidsbehoeften. Het wordt vaak gebruikt in combinatie met andere Ayurvedische behandelingen.

Mukha Abhyanga

Mukha Abhyanga is een Ayurvedische term die verwijst naar een specifieke vorm van gezichtsmassage. “Mukha” betekent gezicht en “Abhyanga” staat voor kruiden oliemassage. Deze behandeling wordt uitgevoerd met behulp van speciale technieken en oliën die zijn afgestemd op het individu volgens de Ayurvedische principes.

Belangrijke aspecten van Mukha Abhyanga zijn onder andere:

Gezichtsmassage: Mukha Abhyanga omvat zachte, ritmische massagetechnieken op het gezicht, de nek en de schouders. Deze technieken zijn ontworpen om de huid te voeden, de bloedcirculatie te verbeteren en de spieren te ontspannen.

Oliën en kruiden: Specifieke oliën worden gebruikt tijdens de massage, vaak gekozen op basis van de dosha’s van een persoon (Vata, Pitta, Kapha) en eventuele specifieke huidproblemen. Deze oliën kunnen verrijkt zijn met kruiden die bekend staan om hun voedende en kalmerende eigenschappen.

Doel van Mukha Abhyanga: De behandeling heeft tot doel de gezondheid van de huid te bevorderen, tekenen van veroudering te verminderen, de gezichtsspieren te ontspannen en een gevoel van algemeen welzijn te creëren. Het wordt ook gezien als een manier om spanning en stress in het gezichtsgebied te verminderen.

Individuele aanpassing: Zoals veel Ayurvedische behandelingen wordt Mukha Abhyanga individueel aangepast op basis van de constitutie en behoeften van een persoon. Dit kan betekenen dat de gebruikte oliën en de toegepaste druk variëren.

Pinda Sweda massage (90 minuten)

“Pinda Sweda” is een Ayurvedische behandelingsprocedure die gebruikmaakt van medicinale kruiden, rijst of specifieke soorten granen die tot bundels worden gevormd (pinda’s) en worden gebruikt voor lokale of algemene massage. Deze vorm van behandeling staat ook bekend als “Pinda Sveda” of “Pindaswedana”. “Pinda” verwijst naar het gebruik van bundels en “Sweda” betekent zweten.

Procedure van Pinda Sweda:

Kruidenpreparatie: Medicinale kruiden worden gemengd met olie en gebonden in kleine bundeltjes gemaakt van katoenen doek of rijst.
Verhitting: De kruidenbundels worden verwarmd in een specifieke olie of medicinale vloeistof.
Massage: De opgewarmde kruidenbundels worden gebruikt om het hele lichaam of specifieke delen ervan zachtjes te masseren. De warmte en de medicinale eigenschappen van de kruiden helpen bij het openen van de poriën, het stimuleren van de bloedsomloop en het bevorderen van de eliminatie van gifstoffen.
Doekmassage (Patra Pinda Sweda): Soms wordt Pinda Sweda ook uitgevoerd met bundeltjes gevuld met medicinale bladeren, bekend als “Patra Pinda Sweda”. Deze behandeling is vergelijkbaar met Pinda Sweda, maar gebruikt specifieke bladeren zoals Nirgundi, Eranda, en andere.

Voordelen van Pinda Sweda:

 • Verlichting van spierspanning: De warmte en de masserende bewegingen helpen bij het ontspannen van spieren en verminderen van spierspanning.
 • Bevordering van de bloedcirculatie: De massage bevordert een betere bloedcirculatie, wat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van genezing.
 • Eliminatie van gifstoffen: Pinda Sweda helpt bij het openen van de poriën, wat kan helpen bij het elimineren van gifstoffen door zweten.
 • Verbetering van de huid: Door de verwarmde kruiden en oliën wordt de huid gevoed, waardoor deze zachter en gladder kan aanvoelen.

Nasya behandeling

Nasya is een Ayurvedische behandeling die gericht is op de neusholte. Het staat bekend als Nasya Karma. Deze therapie is ontworpen om de gezondheid van het hoofd en de bovenste luchtwegen te bevorderen. Het omvat het toedienen van kruidenoliën, medicinale vloeistoffen of poeders in de neus.

Het doel van Nasya is het balanceren van de dosha’s (Vata, Pitta, Kapha) in het hoofd en het behandelen van specifieke aandoeningen die verband houden met de bovenste luchtwegen en de zintuigen.

De voordelen van Nasya omvatten het reinigen van de neusholte, het verminderen van slijm, het verbeteren van de ademhaling, het bevorderen van mentale helderheid, en het verlichten van hoofdpijn en aandoeningen van de sinussen. Het wordt ook vaak gebruikt voor de behandeling van specifieke aandoeningen zoals migraine, allergieën en aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

 Nasya wordt individueel aangepast op basis van de constitutionele kenmerken van een persoon (dosha’s) en de specifieke gezondheidsbehoeften. 

1

Netra behandeling

“Netra” verwijst naar de ogen in het Sanskriet, en Netra behandelingen zijn specifieke oogbehandelingen die tot doel hebben de gezondheid van de ogen te bevorderen. Deze behandelingen maken deel uit van de Ayurvedische benadering van holistische gezondheidszorg. Verschillende Netra-behandelingen worden gebruikt om specifieke oogproblemen aan te pakken en om het gezichtsvermogen te verbeteren.

Het helpt bij het voeden en versterken van de ogen, verlicht droge ogen en verbetert de gezondheid van de oogweefsels.
Het helpt bij het verminderen van vermoeidheid van de ogen, verbetert de bloedcirculatie en verlicht droge ogen.

Karna Purana behandeling

“Karna Purana” verwijst naar een Ayurvedische procedure waarbij warme olie in het oor wordt geplaatst.

Karna Purana-procedure:

Oliemassage (Karna Abhyanga): Vaak begint de behandeling met een zachte massage van het oor en het gebied eromheen. Dit helpt bij het ontspannen van de oorregio en verbetert de bloedcirculatie.

Warmteapplicatie (Karna Pidana): Warme olie wordt verwarmd tot een comfortabele temperatuur en vervolgens voorzichtig in het oor gegoten. Soms wordt een deegdam rond het oor gemaakt om de olie binnen te houden. De olie wordt gedurende een bepaalde periode in het oor gehouden.

Drainage (Karna Virechana): Na de gewenste tijd wordt de olie uit het oor gelaten, waardoor eventuele opeenhopingen of gifstoffen worden verwijderd.

Voordelen van Karna Purana:

 • Oorhygiëne: Het helpt bij het reinigen van de oren en het verwijderen van oorsmeer.
 • Gehoor: Het kan het gehoor verbeteren door de oorcirculatie te bevorderen.
 • Ontspanning: De procedure draagt bij aan ontspanning en kan helpen bij het verminderen van stress en spanning.

Indicaties voor Karna Purana:

 • Oorsuizen
 • Gehoorproblemen
 • Oorpijn
 • Overmatige oorsmeerproductie
 • Hoofdpijn
 • Slaapstoornissen

De oliën die worden gebruikt in Karna Purana kunnen variëren en ze worden gekozen op basis van de individuele constitutie (dosha’s) en de specifieke behoeften van de persoon.

15
13

Greeva en Kati Basti

“Greeva Basti” en “Kati Basti” zijn twee Ayurvedische behandelingen die gericht zijn op het verlichten van specifieke problemen in de nek (greeva) en onderrug (kati). Beide behandelingen maken gebruik van het principe van “Basti,” wat verwijst naar een op zichzelf staande behandeling waarbij een deegdam wordt gemaakt en vervolgens gevuld met verwarmde medicinale olie. Hier volgt een kort overzicht van elk:

Greeva Basti:

Greeva: Dit Sanskriet-woord betekent nek.
Basti: Deze term verwijst naar het vasthouden van olie op een bepaalde plaats.

Behandeling: Bij Greeva Basti wordt een deegdam rond de nek gemaakt, en vervolgens wordt warme, medicinale olie in deze dam vastgehouden gedurende een bepaalde periode. Dit helpt bij het verlichten van nekpijn, stijfheid, spanning en andere gerelateerde problemen. Het bevordert ook de flexibiliteit en soepelheid van de nekspieren en gewrichten.

  Greeva Basti:

  Kati: Dit Sanskriet-woord verwijst naar de onderrug of lumbale regio.
  Basti: Zoals hierboven uitgelegd.

  Behandeling: Kati Basti omvat het creëren van een deegdam rond de onderrug, waarna warme olie wordt vastgehouden in deze dam. Deze behandeling is gericht op het verlichten van lage rugpijn, ischias, hernia, stijfheid en andere problemen in de lumbale regio. Het helpt ook bij het herstellen van flexibiliteit en mobiliteit in de onderrug.

  Zowel Greeva Basti als Kati Basti zijn onderdeel van de Panchakarma-therapie, een uitgebreid Ayurvedisch reinigings- en herstelproces. Deze behandelingen worden individueel aangepast op basis van de behoeften en constitutie van een persoon.

  Janu Basti

  Janu Basti is een specifieke Ayurvedische behandeling gericht op de knieën. In het Sanskriet betekent “Janu” knie, en “Basti” verwijst naar de techniek waarbij een deegdam wordt gemaakt en vervolgens gevuld met warme, medicinale olie.

  Behandeling: Bij Janu Basti wordt een deegdam rond de knieën gevormd, en warme olie wordt in deze dam vastgehouden gedurende een bepaalde periode. Deze behandeling is ontworpen om verschillende kniegerelateerde problemen te verlichten, zoals kniepijn, stijfheid, artritis en andere aandoeningen. Het helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie, het voeden van de kniegewrichten en het herstellen van flexibiliteit.

  De warme olie heeft doorgaans geneeskrachtige kruiden die zijn gekozen op basis van de specifieke behoeften van de persoon en de aard van het knieprobleem. Janu Basti is gunstig voor het verminderen van ontstekingen, het kalmeren van de spieren en het bevorderen van het herstel van het kniegewricht.

  Net als andere Ayurvedische behandelingen wordt Janu Basti vaak individueel aangepast op basis van de constitutie van een persoon (dosha’s) en de specifieke gezondheidsbehoeften.

  Pancha Karma

  Panchakarma is een uitgebreide therapeutische procedure in de Ayurveda, het traditionele en holistische geneeskunde uit India. “Panchakarma” betekent letterlijk “vijf acties” in het Sanskriet, wat verwijst naar de vijf belangrijke reinigings- en ontgiftingsprocedures die tijdens deze behandeling worden uitgevoerd. Het doel van Panchakarma is om het lichaam te zuiveren, het evenwicht van de dosha’s (Vata, Pitta, Kapha) te herstellen, en het zelfgenezend vermogen van het lichaam te versterken.

  Panchakarma wordt individueel aangepast op basis van de constitutie van een persoon (Prakriti), de onevenwichtigheden in de dosha’s (Vikriti) en de specifieke gezondheidsbehoeften. Deze behandeling vereist zorgvuldige supervisie en begeleiding van een ervaren Ayurvedische arts of beoefenaar.